c

Peruskorjaus tuo Wäinö Aaltosen museoon uutta energiaa – Näin arvorakennus uudistetaan vanhaa kunnioittaen

Skanska toteuttaa Wäinö Aaltosen museon peruskorjauksen arvorakennuksen historiaa kunnioittaen. Turun suosittu kulttuurikohde saa lisävirtaa uusista tiloista ja modernista näyttelytekniikasta.

Wäinö Aaltosen museon korkean vaatimustason peruskorjaus vaatii saumatonta yhteistyötä hankkeen osapuolten välillä. Kuvassa rakennustyöntekijä Taija Ritola (vas.), työpäällikkö Matti Keränen ja vastaava työnjohtaja Sakari Aalto Skanskalta sekä Turun kaupungin rakennuttajainsinööri Reino Pöyhönen ja WAM-Taidemuseon johtaja Satu Pajarre.

Wäinö Aaltosen museo WAM on ollut kohta kuusi vuosikymmentä olennainen osa Turun kaupunkikuvaa Aurajoen rannalla. Nyt kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa rakennuksessa on meneillään Skanskan toteuttama peruskorjaus ja laajennus.

Vt. taidemuseon johtaja Satu Pajarre sanoo, että rakennushanke antaa suositulle taidemuseolle uutta energiaa. Se palauttaa rakennukseen alkuperäistä tunnelmaa. Samalla tilojen käytettävyys paranee.

"Kuvanveiston ja nykytaiteen esittelyyn suunniteltua ainutlaatuista rakennusta ei ole kertaakaan peruskorjattu. Nyt se tehdään historiaa kunnioittaen. Samalla tiloja ajanmukaistetaan käyttäjien toiveiden mukaisesti", Pajarre kertoo.

Talossa on paljon tasoja ja portaita, mutta useiden hissiratkaisujen ansiosta tiloista tulee esteettömät. Uuden näyttelytekniikan ja akustisten ratkaisujen ansiosta myös monimediataidetta saadaan entistä paremmin esille. "Kävijä ei modernia tekniikkaa juuri huomaa, sillä se piilotetaan taitavasti rakenteisiin", Pajarre sanoo.

Skanska_WAM-artikkeli_2_1920px.jpg

Ikonista museota ei ole aiemmin peruskorjattu. Nyt se uudistetaan historiaa kunnioittaen, mutta samalla ajanmukaistetaan käyttäjien toiveiden mukaisesti.

Poikkeuksellisen kiinnostava rakennushanke

Vuonna 1967 valmistuneen museorakennuksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Irma ja Matti Aaltonen. Museon suunnitteluun osallistui myös Matin isä Wäinö Aaltonen (1894–1966), joka oli aikakautensa merkittävin kuvanveistäjä Suomessa.

Peruskorjauksessa kunnostetaan ja palautetaan vanhaa ja alkuperäistä. Näin materiaalit ja värimaailma noudattavat alkuperäistä.

"WAMin peruskorjaus on rakentajalle poikkeuksellisen kiinnostava ja monipuolinen hanke, sillä suojellun rakennuksen korjaamiseen yhdistyy myös uudisrakentamista", Skanskan työpäällikkö Matti Keränen sanoo.

Museon varastona käytetyt kellaritilat palautetaan näyttelykäyttöön. Lisäksi museota laajennetaan 1 400 bruttoneliömetrin uudisrakennuksella, jonne sijoittuvat uudet lastaus-, huolto- ja toimistotilat.

Nykyaikaisen talotekniikan tuominen arvorakennukseen on peruskorjauksen suurimpia haasteita. ”Tässä on tehtävä kompromisseja suojelun ja uusien vaateiden välillä”, sanoo Turun kaupungin rakennuttajainsinööri Reino Pöyhönen.

Skanska_WAM-artikkeli_3_1920px.jpg
Nykyaikaisen talotekniikan tuominen historialliseen arvorakennukseen on peruskorjauksen suurimpia haasteita.

"Esimerkiksi uusittava ilmanvaihtokanavisto päätettiin asentaa pääosiltaan vesikatolle erilliseen kanavatilaan. Se todettiin tarkastelujen jälkeen vaihtoehdoista parhaaksi. Sisäilmaolosuhteiden parantaminen on yksi keskeisistä tavoitteistamme", Pöyhönen toteaa.

Vaativa hanke vaatii kokeneet kumppanit

Vanhoissa rakennuksissa dokumentaatio alkuperäisestä toteutuksesta ja myöhemmin tehdyistä korjauksista saattaa olla puutteellista. WAMissa on tehty mahdollisimman kattavat olosuhde-, kunto- ja haitta-ainekartoitukset, mutta yllätyksiä tulee väistämättä vastaan.

"Vanhan korjaamisessa suunnitelmia on tarvittaessa päivitettävä nopeallakin aikataululla. Se vaatii hyvää yhteistyötä hankkeen tilaajan, suunnittelijoiden, pääurakoitsijan ja taloteknisten sivu-urakoitsijoiden kesken", Skanskan tulosyksikön johtaja Vesa Hintukainen sanoo.

Eri vaihtoehtoja tutkitaan aina huolella yhdessä Museoviraston ja rakennusviranomaisten kanssa.

Pöyhösen mukaan yhteistyön merkitys korostuu entisestään tällaisessa korkean vaatimustason rakennushankkeessa, jossa purku- ja rakennustöiden edetessä on pystyttävä reagoimaan myös mahdollisiin poikkeamiin.

"Suojelunäkökohtien huomioiminen on johtanut normaalia haasteellisempiin ratkaisuihin koko suunnitteluketjulle ja sitä kautta myös tekijöille. Tärkeintä oli saada hankkeeseen kumppaneiksi ammattitaitoiset ja yhteistyökykyiset suunnittelijat sekä tekijät, joilla on kokemusta vastaavista hankkeista", hän sanoo.

Vahvaa osaamista arvorakennusten saneerauksista

WAMin peruskorjaus alkoi kesällä 2024. Se avautuu jälleen kävijöille syksyllä 2026.

Vesa Hintukainen sanoo, että Skanska pääsee näyttämään hankkeessa vahvaa osaamistaan arvorakennusten peruskorjauksesta.

"Olemme rakentaneet Turussa asuntoja, mutta olemme profiloituneet myös monien merkittävien toimitilojen uudisrakentamisessa ja arvorakennusten perusparannuksissa. WAM kuuluu tähän sarjaan."

Skanska toteutti muun muassa WAMin naapurissa sijaitsevan Turun kaupunginteatterin peruskorjauksen ja laajennuksen. Hanke valmistui vuonna 2017.

Päivitetty: 15.4.2025